
Mikä tai mitkä seuraavista vaihtoehdoista on tai voisi olla oikea manner-kiinalaisen yrityksen nimi?
- PRD Group Limited
- 芬中營運有限公司
- Guangzhou Minshi Trading Limited
- 我喜欢绿色的猫和狗
- Zhege (China) Limited
- 广州刘克贸易有限公司
Oikein vastaaminen ei edellytä kaikkien maailman tai edes Kiinan yritysten tuntemista eikä yritysrekisteristä lunttaamista.
Manner-Kiina on siis se osa Kiinasta, joka ei ole Hongkong, Macao tai Taiwan, joissa on omat lait, viranomaiset jne.
Kiinalaisen yrityksen nimi
Kiinalaisen yrityksen nimet noudattavat tiettyä kaavaa ja kertovat usein enemmän kuin länsimaalaisten yritysten nimet.
Jokaisen kiinalaisen yrityksen nimi sisältää:
- Rekisteröintipaikka: Tavallisimmin se on kaupunki, mutta isommilla yrityksillä se voi olla provinssi ja todella isoilla ja/tai valtio-omisteisilla yrityksillä rekisteröintipaikaksi ilmoitetaan Kiina eli keskushallinnon taso. Nimessä oleva rekisteröintipaikka siis määräytyy sen mukaan, että minne yritys on rekisteröity ja jos yritys on rekisteröity vaikkapa Guangzhouhun, niin siellä se myös on. Jos yritys on pieni, mutta ilmoittaa nimessään rekisteröintipaikaksi ”Kiina”, niin luultavasti kyseinen nimi ei ole oikea.
- Varsinainen nimiosa: Ainoa osa, jonka yritys voi vapaasti päättää, on yrityksen nimen varsinainen ”nimi-osuus”. Olettaen, että kyseinen nimi on vapaana. Tavallisia ja hyviä nimiä ovat Mega, Onnekas, Suuri, Voittoisa ym. positiiviset ilmaisut.
- Toimiala: Yrityksen nimessä mainitaan yrityksen rekisteröityyn toimialaan perustuva päätoimiala. Esimerkiksi vienti ja tuonti, konsultointi, hotelli tms.
- Yhtiömuoto: Yrityksen nimen lopussa on yhtiömuoto, joka on tavallisimmin suomeksi käännettynä osakeyhtiö.
Ai niin. Kiinalaisen yrityksen oikea nimi kirjoitetaan kiinalaisilla kirjoitusmerkeillä eikä länsimaalaisilla aakkosilla. Kiinan kaupparekisteri on kokonaan kiinankielinen, eikä siellä näy aakkosia muuten kuin jos yrityksen osakkaana tai avainhenkilönä on ulkomaalainen.
Oikeat ja väärät kiinalaisten yritysten nimet
Nyt kun tiedämme, että millainen on kiinalaisen yrityksen nimi, niin käydään artikkelin alussa olevassa arvuuttelussa tarjotut vaihtoehdot läpi.
1. PRD Group Limited: Kirjoitettu aakkosilla, joten ei löydy Kiinan kaupparekisteristä. Nimessä mainitaan yhtiömuoto ja maantieteellinen alue ”PRD” eli Pearl River Delta eli Helmijoen suisto, joka ei kuitenkaan ole hallinnollinen alue.
2. 芬中營運有限公司: Noniin! Kiinalaisia merkkejä eli hyvältä näyttää! Mutta ei. Tätäkään nimeä ei voi löytyä Kiinan kaupparekisteristä, koska kiinalaiset kirjoitusmerkit ovat perinteisiä eikä yksinkertaistettuja, joita käytetään Kiinan kaupparekisterissä. Yrityksen nimen lopussa on 有限公司 mikä on sama perinteisin että yksinkertaisin merkein kirjoitettuna ja tarkoittaa osakeyhtiötä, mutta jos nimessä on yksikin perinteinen merkki, niin nimi ei ole kiinalaisen yrityksen oikea nimi. Eikä siellä mainita edes rekisteröinti paikkaa. Itse asiassa tämä nimi on hongkongilaisen yritykseni China Operations Support Co., Ltd:n kiinankielinen nimi.
3. Guangzhou Minshi Trading Limited: Aakkosia näkyy eli ei löydy Kiinan kaupparekisteristä. Muuten kaikki tarvittavat elementit löytyvät. Tämä nimi onkin oikean kiinalainen yrityksen nimi käännetty englanniksi, mutta ei ole riittävän tarkka yksilöimään yritystä. Kiinassa voi olla useampi Guangzhou Minshi Trading Limited, koska sana ”Minshi” voidaan kirjoittaa lukuisilla erilaisilla kiinalaisilla kirjoitusmerkeillä.
4. 我喜欢绿色的猫和狗: Kiinalaisia kirjoitusmerkkejä, mutta muuten ihan höpönlöpöä.
5. Zhege (China) Limited: Aakkosia eli ei jatkoon. Sitä paitsi toimiala puuttuu.
6. 广州刘克贸易有限公司: Kiinalaiset kirjoitusmerkit OK, rekisteröintipaikaksi ilmoitettu Guangzhou OK, nimiosuus Liu Ke OK, toimiala ulkomaankauppa OK ja lopussa osakeyhtiö OK. Täydet pointsit! Tässä on/voisi olla oikea kiinalaisen yrityksen nimi.
Miksi kiinalaisen yrityksen nimen tietäminen on tärkeää
Tässä on aihetta seuraavan artikkeliin, mutta liikekumppanin yksilöinti on erittäin tärkeää aivan kaikkialla. Jos esimerkiksi sopimuksessa ei ole vastapuolta yksilöity yksiselitteisesti, niin jokainen voi miettiä, että kuinka helppo sellaiseen sopimukseen on vedota myöhemmin.
Todella monet suomalaiset yritykset, jotka ostavat Kiinasta tavaraa eivät oikeasti tiedä, että keneltä oikeastaan ostavat. Tämä suoraan sanottuna hirvittää minua. Tilanteen ei tarvitse olla näin, koska PRD Group tarjoaa tähän hankinnan palvelut Kiinassa.
