Miksi EI perustaa yritystä Kiinaan

Useimpien henkilöiden ei kannata perustaa yritystä Kiinaan. Nämä syyt ovat pitkälti vastakohtia sille, että miksi yritys kannattaa perustua Kiinaan, mutta käydäänpä ne nyt läpi myös tältä näkökannalta tarkastellen.

Miksi ei perustaa yritystä Kiinaan

Et ole aikeissa tehdä liiketoimintaa Kiinaan

Jos sinulla on Suomessa parturi-kampaamo, niin tuskin olet laajentumassa Kiinaan. Voi olla myös strateginen valinta yrityksellesi, että et tee liiketoimintaa Kiinaan, vaikka periaatteessa voisitkin. Syynä voi olla esimerkiksi resurssien keskittäminen kannattavammalle markkinalle, joka voi olla joku toinen ulkomaa taikka ihan kotoinen Suomi. Kaikkien yritysten ei kannata tehdä vientiä Kiinaan tai vientiä ylipäätänsä, mutta useimpien kannattaa kuitenkin asiaa harkita.

Perustajalla on ohkainen kassa

Uutta yritystä ei kannata perustaa tuhansien kilometrien päähän, sillä ajatuksella, että uusi yritys alkaa nopeasti rahoittamaan toimintansa liiketoiminnallaan. Liiketoiminnan aloittaminen uudella markkinalla ottaa aikansa, jonka aikana yrityksen rahoitus pitää varmistaa jollain tapaa. Jos yritykselläsi sujuu heikonalaisesti kotimarkkinoilla, niin harkitse tarkkaan, että löytyykö pelastus ajoissa uusilta vierailta markkinoilta. Ehkä. Ehkä ei.

Yrityksen perustaminen Kiinaan useimmiten edellyttää liiketiloja sekä ainakin tilitoimistopalveluja, joten kulut juoksevat ensimmäisestä päivästä alkaen.

Kansainvälisen kokemuksen puute

Jos yritykselläsi on kokemusta vain Suomessa toimimisesta, niin yrityksen perustamista Kiinaan voi seurata kulttuurishokki. Monet asiat tapahtuvat Guangzhoussa, Shenzhenissä tai Shanghaissa vähän eri tavalla kuin Kylmäkoskella. Jos omasta yrityksestä ei löydy kokemusta, mutta Kiinan markkina kiinnostaa, niin silloin kokemus pitää hankkia yrityksen ulkopuolelta taikka varautua oppirahojen maksuun epäonnistumisten kautta.

Yrityksen sulkeminen Kiinassa on vaivalloista

Jos yrityksen perustaminen Kiinassa on monimutkaisempaa kuin monessa muussa paikassa, niin yrityksen sulkeminen on vielä vaikeampaa.

Ennen kuin yritys voidaan sulkea, niin tämän pitää täyttää kaikki velvollisuutensa, johon sisältyy ennen kaikkea verojen maksu. Tätä varten verottaja käy kirjanpidon tiheällä kammalla koko yrityksen olemassaolon ajalta, mikä voi viedä kuukausia aikaa.

Luonnollisestikaan yritys ei voi olla velkaa mihinkään suuntaan, ennen kaikkea työntekijöilleen taikka toimitilojen vuokranantajalle taikka yritystä ei voi sulkea normaalimenettelyllä.

Jos yritys Kiinassa halutaan sulkea, mutta yrityksellä on jotain ongelmia, on suositeltavaa, että yrityksen laillinen edustaja (tai muutkaan ulkomaalaiset työntekijät) ei ole Kiinassa, koska on mahdollista, että hänen poistumisensa maasta voidaan estää, kunnes kaikki on selvitetty.