Miksi perustaa yritys Kiinaan

Suomessa liiketoiminnan harjoittaminen on helpointa kotimaisella eli suomalaisella yrityksellä. Tilanne on sama Kiinassa eli toiminta siellä on helpointa kiinalaisella yrityksellä. Taiwanilainen, macaolainen ja hongkongilainen yritys eivät ole paikallisia Kiinassa muutoin kuin omilla alueillaan.

Kiinassa paikallisen yrityksen suomat edut kuitenkin korostuvat, koska Kiina on yhteiskuntana sekä markkinana suljetumpi, kiinan valuutta ei ole vapaasti vaihdettava, paikallisia yrityksiä suositaan, kaikki asiakirjat ja rekisterit ovat lähtökohtaisesti kiinankielisiä jne.

Liiketoiminnan harjoittaminen Kiinassa paikallisesti

Jos yrityksesi on Suomessa ja myy tavaraa Kiinaan, niin kaikki menee maahantuonnin ja tullauksen kautta ja ostajan pitää maksaa ulkomaille, mikä edellyttää esimerkiksi henkilökohtaista pankkikonttorissa käyntiä. Tämä on vaivalloista ostajalle, mutta myös suomalaisen yrityksen pitää tehdä myynti vientikauppana asiaan kuuluvine paperitöineen.

Jos yrityksesi on rekisteröity Kiinaan, niin kauppa voidaan tehdä paikallisesti, koska kiinalainen yrityksesi on jo tehnyt maahantuonnin asiakkaan puolesta. Tämä on huomattava helpotus asiakkaalle, mutta myös sinun yrityksesi pystyy kontrolloimaan toimitusketjua pidemmälle.

Kun tavara on jo maahantuotu Kiinaan, niin tällöin yksinkertaisimmillaan tavara ja raha vaihtavat omistajaa yhtä aikaa ja yrityksesi (myyjä) antaa ostajalle verovähennyskelpoisen kuitin eli fapiaon. Fapiao on kiinalainen erikoisuus, sillä Kiinassa verottaja ei hyväksy yritysten itse kirjoittamia kuitteja, vaan myynnistä pitää antaa ostajalle verottajan järjestelmästä verokuitti eli fapiao. Fapiaon voi myöntää ainoastaan kiinalainen yritys (hongkongilainen, macaolainen ja taiwanilainen yritys pois lukien).

Miksi perustaa yritys Kiinaan

Yrityksen perustaminen Kiinaan on vahva signaali erityisesti tarjouskilpailuissa ja projektimyynnissä, että olet oikeasti läsnä Kiinassa ja sitoutunut pitkäkestoiseen toimintaan maassa. Jos yrität myydä pidempi kestoista projektia tai tuotteita, jotka edellyttävät huoltoa tms., niin ostaja voi pohtia, että millaista tukea pystyt tarjoamaan Kiinassa, jos sinulla ei ole edes yritystä Kiinassa. Kiinalainen ostaa tässäkin tapauksessa mieluummin Kiinaan rekisteröidyltä yritykseltä kuin ulkomaalaiselta. Voihan toki olla, että todellisuudessa voisit hoitaa asiat Suomesta käsin, mutta ostaja ei sitä välttämättä usko taikka tarjouskilpailun viralliset tai epäviralliset säännöt edellyttävät paikallista yritystä.

Kiinassa olevan kiinalaisen henkilön palkkaaminen onnistuu laillisesti vain kiinalaisella yrityksellä. Tämä johtuu siitä, että työntekijän pitää olla työsuhteessa sellaiseen yritykseen, jonka viranomaiset voivat saattaa vastuuseen työntekijään kohdistuvista laittomuuksista. Vain paikallinen yritys voi suorittaa paikalliset sosiaalivelvoitteet (esim. eläke).

Kiinalainen yritys ja henkilökunta Kiinassa auttavat yhteydenpidossa paikallisten asiakkaiden kanssa. Suomen ja Kiinan aikaero on 6 tuntia (5 tuntia kesäaikana), joka jo sinällään tekee yhteydenpidosta vaikeampaa, vaikka kieli- ja kulttuuri olisivatkin hallussa. Ajantasainen markkinatieto on arvokasta, mikä johtaa parempaan liiketoimintaan. Kiinalaiset ostajat eivät ole tottuneet odotteluun, vaikka Suomessa olisi kesälomasesonki. Potentiaalisista asiakkaista pitää ottaa koppi nopeasti.