Tarvitseeko hongkongilaisen yrityksen tehdä kirjanpitoa?

Kyllä! Hongkongilaisen yrityksen on tehtävät kirjanpitoa kaikista omistuksistaan ja liiketoiminnastaan.

hongkong-yritys-kirjanpito
Hongkongilaisen yrityksen on tehtävä kirjanpito, tilintarkastus ja veroilmoitus.

Vaikka hongkongilainen yritys olisi anonut ja saanut vapautuksen yhteisöverosta, niin kirjanpito ja tilintarkastus on silti tehtävä.

Jokaisen hongkongilaisen yrityksen on tehtävä kaksinkertaista suoriteperusteista kirjanpitoa, johon merkitään kaikki yrityksen vastaanottamat ja suorittamat maksutapahtumat, kaikki ostot ja myynnit sekä yrityksen omaisuus ja vastuut. Kirjanpidon tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot englanniksi tai kiinaksi yrityksen tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. (Companies Ordinance Cap. 622, Part 9, Division 4)

Yleisimmin tilikauden päätteeksi kirjanpidon, tilinpäätöksen, tilintarkastuksen ja veroilmoituksen tekee hongkongilainen tilitoimisto. Ainoastaan tilintarkastus on teetettävä hongkongilaisella valtuutettulla kirjanpitäjällä (CPA Practising), muut kirjanpidolliset asiat yritys voi hoitaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Esimerkiksi FreshBooks on suosittu pilvipohjainen kirjanpito- ja laskutusohjelma pienille yrityksille, joka sopii myös hongkongilaisille yrityksille.

Yritys saa päättää itse ensimmäisen tilikautensa päättymisen ajankohdan, mutta kuitenkin enintään 18 kuukautta yrityksen rekisteröimispäivästä. Tämän jälkeen tilikausi on 12 kuukautta. Hongkongilaisten yritysten tilikausi päättyy yleisimmin 31.3. tai 31.12.

Yritys on velvollinen säilyttämään kirjanpitomateriaalinsa vähintään 7 vuotta.

Jos sinulla on yritys Hongkongissa, mutta et ole varma, onko kirjanpito-asiat yrityksessäsi ajantasalla, niin ota yhteyttä hongkongilaiseen tilitoimistoon tai meihin.