Passikopio

Pyydämme asiakkaalta ja perustettavan yrityksen osakkailta sekä hallituksen jäseniltä passikopioita pääsääntöisesti yritystä perustettaessa Hongkongiin tai Manner-Kiinaan ja kun jonkun edellä mainituista henkilöistä passi menee vanhaksi. Pyydämme asiakasta myös omatoimisesti lähettämään meille uudesta passistaan kopion.

Syyt miksi kysymme passikopiota liittyvät asiakkaan tunnistamiseen ja tuntemiseen sekä käytettävien henkilötietojen virheettömyyteen ja ajantasaisuuteen.

Palveluntuottajalla on lakisääteinen velvollisuus tunnistaa ja tuntea asiakkaansa, mikä on samankaltainen velvoite kuin esimerkiksi pankeilla. Englanniksi käytetään käsitettä know-your-customer tai lyhyemmin KYC. Tämän velvoitteena on torjua terrorismin rahoitusta sekä rahanpesua. Yksinkertaistettuna viranomaispapereissa pitää olla todelliset tiedot.

Toisaalta saamme passikopiosta suoraan virheettömät ja ajantasaiset tiedot. Passikopiosta yritysrekisteriin ilmoitettavia tietoja ovat koko nimi, passin numero ja passin myöntänyt valtio. Jos henkilön nimessä on ei-englanninkielisiä kirjaimia esimerkiksi Å, Ä tai Ö, niin ne kirjoitetaan viranomaispapereihin niin kuin nimi on kirjoitettu passin alareunassa olevassa koneluettavassa kentässä.

Passikopioita käytetään yrityksen perustamiseen ja hallinnointiin liittyviin asioihin eikä niitä luovuteta ulkopuolisille henkilöille muutoin kuin pakottavan lainsäädännön näin edellyttäessä. Käytännössä tämä on tarkoittanut palveluntuottajaan kohdistunutta normaalia viranomaisvalvontaa Hongkongissa.

Palveluntuottaja voi pyytää vahvistamaan passin kuulumisen asianomaiselle henkilölle suomalaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Vaikka passikopioita ehdottomasti tarvitaan yrityksen perustamiseksi ja hallinnoimiseksi, niin yleisesti ottaen kannattaa olla varovainen kenelle passikopioitaan luovuttaa.

Miten ottaa passikopio?

Parhaiten passista saa otettua kopion skannerilla. Kopio otetaan passin koko aukeamasta, joka sisältää tietosivun. Passin koko aukeaman pitää näkyä ja passin reunojen ja kuvan reunojen väliin pitää jäädä hieman tilaa. JPG-tiedostot toimivat yleisesti ottaen parhaiten, koska PDF-tiedostona tallettaessa ohjelmisto toisinaan koittaa korostaa tekstiä, mikä johtaa usein epäselvään kuvaan.

Jos sinulla ei ole skanneria, niin myös kännykkäkameralla on mahdollista ottaa riittävän hyvä kuva. Päivänvalossa saa otettua parhaat kuvat.

Älä turhaan leikkaa tai muuta kuvakokoa pienemmäksi, vaan lähetä kuvatiedosto mielellään sellaisenaan.

Tässä on esimerkki, kuinka passikopion valotus on kunnossa ja kuvassa näkyy koko aukeama kokonaisuudessaan.

passikopio

Hongkong maahantulokortti

Hongkong maahantulokortti
Useimmat maahantulokorttiin täytettävät tiedot löytyvät passista. Kuvaa klikkaamalla näet tarkemmat ohjeet.

Hongkongiin passilla saapuvien matkustavien pitää lähtökohtaisesti aina täyttää Hongkongin maahantulokortti (arrival card). Lentokoneen matkustamohenkilökunta yleensä jakaa kortit ennen laskeutumista, mutta myös passintarkastuspisteen läheisyydessä löytyy kortteja.

Hongkongin maahantulokortti on koostuu kolmesta päällekkäisestä sivusta, joista ensimmäinen sivu on varsinainen maahantulokortti (arrival card), johon henkilötiedot kirjoitetaan. Henkilötiedot jäljentyvät toiselle sivulle, joka on maastapoistumiskortti (departure card), johon pitää täydentää ainoastaan lennon numero, määränpää ja allekirjoitus. Kolmannella sivulla on ohjeita ja määräyksiä, joihin on hyvä tutustua.

Maahantulokorttiin tarvittavat tiedot löytyvät pääsääntöisesti passistasi. Kotiosoitteesi luultavimmin muistat ja lentosi tiedot löytyvät lentolipusta ja osoitteeksi Hongkongissa riittää hotellisi nimi.

Passintarkastuksessa anna passintarkastajalle passisi, täytetty maahantulokortti sekä tarkistuskortti (boarding pass). Jos ja kun kaikki ovat kunnossa, niin passintarkastaja tulostaa sinulle pienen lapun, joka korvaa passin leimaamisen. Hongkongissa ei enää yleensä käytetä passin leimaamista. Lapussa lukee muun muassa mihin asti saat oleskella Hongkongissa. Lappu on hyvä säilyttää passin välissä.

Tämän jälkeen voitkin mennä noutamaan matkalaukkusi ja jatkaa Hongkongin matkaasi.

Lue myös: Hongkong viisumi

PRD Group

Kiinalainen uusivuosi 2020

Kiinalainen uusivuosi 2020Kiinalainen uusivuosi on kiinalaisten tärkein juhla ja vapaa, mikä on verrattavissa länsimaalaisten viettämään jouluun. Kiinalaisen uudenvuoden ajankohta vaihtelee vuosittain, koska se perustuu perinteiseen kuukalenteriin. Vuonna 2020 kiinalainen uusivuosi alkaa lauantaina 25.1.2020. Viralliset juhlaan liittyvät vapaapäivät kestävät kuitenkin manner-Kiinassa 10 päivää, eli 24.1. – 2.2.2020. (Päivitys 27.1.2020: vapaita jatkettiin kolmella päivällä koronavirustilanteen vuoksi)

Liiketoiminnan kannalta on hyvä huomioida, että pitkä vapaa vaikuttaa mm. rahaliikenteeseen. Monissa yrityksissä, varsinkin tehtaissa, loma on huomattavasti virallisia vapaita pidempi, alkaen aiemmin ja jatkuen myöhempään. Tehtaiden tuotanto pääsee usein verkkaisesti käyntiin, kun työmiehet saapuvat sorvin ääreen joustavasti. Monet tehtaat myös suorittavat vuosihuoltonsa kiinalaisen uudenvuoden aikoihin. Lisäksi on myös tavallista, että ihmiset vaihtavat työpaikkaansa kiinalaisen uuden vuoden lomien jälkeen.

Vuodet on nimetty Kiinassa 12 eläimen mukaan ja vuosi 2020 on rotan vuosi.

Kiinalaisen uudenvuoden juhlintaan kuuluu:

 • Perheet matkustavat kotikyliinsä
 • Siirtotyöläisille voi olla vuoden ainoa mahdollisuus tavata perhettään
 • Runsaasti ilotulitteita ja papatteja
 • Ruokaa yltäkylläisesti, joka nautitaan yhdessä perheen ja suvun kanssa
 • Rahan antaminen punaisissa kirjekuorissa
 • Uudenvuoden shown katsominen televisiosta, mikä sisältää musiikkia ja komediaa

Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan manner-Kiinan lisäksi Hongkongissa, Macaussa, Taiwanissa sekä muualla Aasiassa missä on paljon kiinalaisia. Myös muualla maailmassa juhla on huomioitu erilaisten tapahtumien muodossa.

Kiinalaisen uudenvuoden lomat aiheuttavat maailman suurimman vuotuisen väestönsiirron, joka kestää noin 40 päivää. Ajanjakson sisällä tehdään jopa 3 miljardia matkaa. Guangzhoun kaupungissa paikallinen valtion rautatiet vastasivat parhaimmillaan 20 miljoonaan puheluun tunnissa 8000 puhelinlinjalla. Mikäli suinkin mahdollista, matkustamista Kiinaan ja Kiinassa kannattaa välttää, koska koko liikenneverkoston kapasiteetti on äärimmillään. Myös hotelliyöpyminen on vaikeampaa ja kalliimpaa.

Kaikki kiinalaiset vapaapäivät 2020-vuonna Manner-Kiinassa: https://fi.prd.fi/blog/2019/kiinalaiset-vapaapaivat-2020/

PRD Group

Vapaapäivät Hongkongissa 2020

Vapaapäivät Hongkongissa 2020Hongkong on osa Kiinaa, mutta Hongkongilla on itsehallintoalueena oma vapaapäiväkalenterinsa. Vapaapäivät Hongkongissa 2020 ovat lukumäärällisesti useampia, mutta lyhyempiä vapaita kuin Manner-Kiinassa. Tämä johtuu siitä, että Hongkongissa vietetään niin perinteisiä kiinalaisia kuin buddhalaisia ja kristittyjäkin pyhiä.

Useiden vapaapäivien päivämäärät vaihtelevat vuosittain, koska niiden ajoitus perustuu perinteiseen kuukalenteriin.

Huomaa, että Manner-Kiinassa, Macaossa ja Taiwanissa on omat vapaapäivät.

Hongkongin hallinto julkaisi alla olevan luettelon yleisistä vapaapäivistä vuodelle 2020:

Jokainen sunnuntai sunnuntai
Uudenvuodenpäivä keskiviikko 1.1.2020
Kiinalaisen uudenvuodenpäivä lauantai 25.1.2020
3. kiinalaisen uudenvuodenpäivä maanantai 27.1.2020
4. kiinalaisen uudenvuodenpäivä* tiistai 28.1.2020
Ching Ming -juhla (haudanlakaisujuhla) lauantai 4.4.2020
Pitkäperjantai perjantai 10.4.2020
Pitkäperjantaita seuraava päivä lauantai 11.4.2020
2. pääsiäispäivä maanantai 13.4.2020
Buddhan syntymäpäivä torstai 30.4.2020
Vappu perjantai 1.5.2020
Lohikäärmeveneiden juhla torstai 25.6.2020
Hongkongin erikoishallintoalueen perustamisvuosipäivä keskiviikko 1.7.2020
Kansallispäivä torstai 1.10.2020
Keskisyksyn juhlaa seuraava päivä perjantai 2.10.2020
Chung Yeung -juhlaa seuraava päivä* maanantai 26.10.2020
Joulupäivä perjantai 25.12.2020
Tapaninpäivä lauantai 26.12.2020

* Hallinnon puhemies sanoi, “Koska 2. kiinalaisen uudenvuodenpäivä vuonna 2020 osuu sunnuntaille, niin 4. kiinalaisen uudenvuodenpäivä muutetaan korvauksena vapaapäiväksi. Lisäksi, koska Chung Yeung -juhla vuonna 2020 osuu sunnuntaille, niin seuraava päivä muutetaan korvauksena vapaapäiväksi.”

Lähde: https://www.gov.hk/en/about/abouthk/holiday/2020.htm

PRD Group

Kiinalaiset vapaapäivät 2020

Kiinalaiset vapaapäivät 2020Manner-Kiinassa on seitsemän virallista vapaata. Joskus ylimääräinen vapaapäivä tai vapaapäiviä lisätään kalenteriin keskellä vuotta, mutta se ei ole kovin tavallista. Kiinalaiset vapaapäivät vuonna 2020 ei tule luultavasti sisältämään tällaisia yllätyksiä.

Ennen vapaata tai vapaan jälkeen olevasta viikonlopusta voidaan ”lainata” vapaapäiviä ja liittää ne viralliseen vapaaseen, jotta ihmiset pääsevät nauttimaan pidemmästä lomasta. On siis mahdollista, että esimerkiksi lomaa edeltävä tai seuraava sunnuntai on normaali työpäivä.

Kiinalaisten virallisten vapaiden päivämäärät vaihtelevat vuodesta toiseen, koska ne noudattavat perinteistä kiinalaista kuukalenteria

Huomaa, että tällä sivulla aiheena on nimenomaaan Manner-Kiinan vapaapäivät, jotka ovat eri kuin Hongkongissa, Macaossa ja Taiwanissa.

Alla on lueteltu viralliset kiinalaiset vapaapäivät vuonna 2020:

Vapaan nimi Vapaapäivät Kesto Korvaavat työpäivät
Uudenvuodenpäivä keskiviikko 1.1.2020 1 päivä
Kiinalainen uusivuosi perjantai 24.1. – sunnuntai 2.2.2020* 10 päivää sunnuntai 19.1.
Qingming-juhla lauantai 4.4. – maanantai 6.4.2020 3 päivää
Vappu perjantai 1.5. – tiistai 5.5.2020 5 päivää sunnuntai 26.4. ja lauantai 9.5.2020
Lohikäärmevenejuhla torstai 25.6. – lauantai 27.6.2020 3 päivää sunnuntai 28.6.2020
Keskisyksynjuhla & kansallispäivä (kultainen viikko) torstai 1.10. – torstai 8.10.2020 8 päivää sunnuntai 27.9. ja lauantai 10.10.2020

* päivitys 27.1.2020: 3 ylimääräistä vapaapäivää lisätty koronavirustilanteen vuoksi.
Päivitys 10.2.2020: Paljon kansallisia, maakunnallisia ja paikallisia “lisävapaapäiviä” ja rajoituksia. Tilanne pitää tarkastaa paikallisesti ja tapauskohtaisesti.

Virallisten vapaiden aikana kannattaa välttää kiinalaisissa turistikohteissa käymistä, koska ne ovat erittäin ruuhkaisia. Virallisten vapaiden aikana hotellimajoitus, matkustaminen ja pääsyliput voivat olla normaalia kalliimpia.

Varsinkin pitkät vapaat, kiinalainen uusivuosi sekä keskisyksynjuhla & kansallispäivä, vaikuttavat yritysten toimintaan, varsinkin työvoimaintensiivisillä tuotantoaloilla. Tehdastyöläiset aloittavan lomansa usein virallista aikaa aiemmin ja lopettavat myöhemmin. Tämä johtuu siitä, että tehdastyöläiset ovat kotoisin usein muista kaupungeista ja provinsseista ja pidempien lomien aikana heillä on mahdollisuus käydä kotona.

Lähde (kiinaksi): http://www.gov.cn/zhengce/content/2019-11/21/content_5454164.htm

PRD Group

Vientipalvelut Kiinaan virolaisille yrityksille

DewdropsVirolaiset yritykset voivat tehdä liiketoimintaa Kiinassa siinä missä muutkin. Apua tähän löytyy hongkongilaisesta Dewdropsista, joka toimii myös Virossa vironkielellä.

PRD GROUP:in toimitusjohtaja vierailee Virossa heinäkuussa ja tapaa useita virolaisia yrityksiä, joilla on potentiaaalia Kiinan vientimarkkinoilla. Viro on lähellä Kiinaa, sillä välissä on vain yksi valtio ja Finnair lentää päivittäin useisiin Kiinan kaupunkeihin Helsingistä. Perillä auttaa Dewdrops.

Toivotan virolaiset yritykset ottamaan yhteyttä ja aloittamaan Dewdropsin kanssa viennin hallitusti ja riskit minimoiden. Viennissä on Viron tulevaisuus.

Kotiosoitetodiste

Kotiosoitetodiste (residential address proof) on yksi Hongkongin erikoisuuksista. Hongkongissa ei ole samanlaista väestörekisteriä tai väestötietojärjestelmää kuin esimerkiksi Suomessa, joten kotiosoite todistetaan kotiosoitetodisteella. Tämä koskee sekä paikallisia hongkongilaisia että ulkomaalaisia henkilöitä.

Kotiosoitetodiste on periaatteessa mikä tahansa asia, joka todistaa vastaanottajaa tyydyttävällä tavalla, että kotiosoite on luotettavalla tavalla ilmoitettu ja todistettu.

Hongkongilaisilla pankeilla on tiukin linja kotiosoitetodisteen suhteen. Heidän vaatimuksensa kotiosoitetodisteelle ovat seuraavat:

 • englannin- tai kiinankielinen
 • enintään 3 kk vanha
 • alkuperäinen paperinen kappale
 • “utility bill” eli sähkölasku, puhelinlasku tai vastaava, taikka tiliote, luottokorttilasku tai vastaava

Koska Suomessa käytetään nykyään hyvin vähän paperisia laskuja, jotka ovat lähtökohtaisesti suomeksi, niin kannattaa hyvissä ajoin hankkia englanninkielinen paperinen kotiosoitetodiste, jos sellaisen tarvitsee hongkongilaista pankkia varten.

China Operations Supportin vaatimukset kotiosoitetodisteelle yritystä Hongkongiin perustettaessa ovat seuraavat:

 • suomen-, ruotsin-, englannin- tai kiinankielinen
 • enintään 3 kk vanha
 • alkuperäinen paperinen kappale tai hyvälaatuinen skannattu kopio, jossa näkyy koko asiakirja
 • “utility bill” eli sähkölasku, puhelinlasku tai vastaava, taikka tiliote, luottokorttilasku tai vastaava, vakuutuslasku, ote väestötietojärjestelmästä (mahdollisesti muutkin käyvät)

 

 

Tarvitseeko minun palkata yritykseeni henkilöstöä?

Hongkongilaisen yrityksen ei lainsäädännön puolesta tarvitse palkata henkilökuntaa. Henkilöstön palkkaaminen riippuu siis yrityksen omasta päätöksestä ja tarpeesta.

Hongkongilaisen yrityksen voi perustaa ja toimintaa harjoittaa yksi henkilö, joka on osakas sekä hallituksen jäsen. Hallituksen jäsen ei ole automaattisesti työntekijä.

 

Minkä lainsäädännön mukaan hongkongilainen yritykseni toimii?

Hongkongilainen yritys noudattaa ensi sijassa Hongkongin lakeja, joista keskeisimpänä on Companies Ordinance, Cap. 622, joka on paikallinen yhtiölaki.

Vaikka Hongkong on osa Kiinan kansantasavaltaa, niin sillä on erikoishallintoalueena omat lait, mukaan lukien oma yhtiölainsäädäntö.

Kun hongkongilainen yhtiö toimii Hongkongin ulkopuolella, niin yhtiön on noudatettava myös kohdemaan lakeja.

Hongkongilaisen yrityksen on noudatettava myös kulloinkin voimassa olevia YK:n asettamia pakotteita.